opgegeven

Soms ontmoet ik mensen die het opgegeven hebben. Hun loopbaan is er één van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Vaak zijn ze academisch geschoold en afgestudeerd eind jaren tachtig. Hun carrière begon met werkeloosheid en daarna hebben ze elk baantje opgepakt dat op hun weg kwam. In het begin nog met de hoop ooit een passende baan te vinden, daarna zijn ze via één of ander project omgeschoold naar een baan waar op dat moment werk in te vinden was. Niet waar hun hart lag, maar het idee dat dat mogelijk is hebben ze toch al als luchtkasteel aan de kant gezet. Soms hebben ze vrede met hun grillige carrière, soms zijn ze cynisch geworden.

Het kost heel wat moeite om deze mensen ervan te overtuigen dat er wél mogelijkheden bestaan op een baan die past bij hun wensen. Ik moet het eigenlijk anders zeggen, overtuigen werkt namelijk helemaal niet. De realiteit heeft ze zo vaak hun gelijk bewezen. Overtuigen doe je in zo’n geval alleen maar door heel goed te inventariseren wát ze aan kennis en ervaring hebben en al die puzzelstukjes samen te voegen en te vertalen naar een functie waar ze nog nooit aan hebben gedacht. Een functie waarvan ze niet wisten dat die bestond, maar waar ze wel de kwalificaties voor hebben. Soms een beroep dat nog maar net bestaat. Dat maakt het werk van een loopbaanadviseur zo leuk. Behalve dat je moet weten welke informatie je van je cliënt te pakken moet zien te krijgen, moet je deze informatie ook vertalen naar mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Als het niet lukt om iets te vinden, ben je nog niet creatief genoeg geweest.

Recent Posts
Archive

Heidi Jansen

Vossebelt 54

7751 SZ Dalen

06 - 22 23 85 95