heilig moeten

We hebben een hekel aan ‘moeten’. Er zijn zelfs cursussen waarin je kunt leren om van al je ‘moeten’ af te komen en deze te transformeren naar ‘willen’.

Ik ben daar niet zo voor. Ik merk dat loopbaantrajecten waar ‘moeten’ niet aan de orde is, vaak een vrijblijvendheid hebben, die het moeilijker maakt om tot resultaat te komen.

Het lijkt zo ideaal: “Ik mag van mijn werkgever een loopbaantraject doen omdat ik me niet meer zo goed voel in mijn werk, maar ik hoef niet weg hoor!”. Bij een ander lijkt het er niet zo mooi voor te staan: “Over drie maanden sta ik op straat en nu moet ik onder die druk een andere baan zoeken”. In mijn praktijk blijkt dat in heel veel gevallen de tweede persoon binnen drie maanden die baan heeft weten te vinden en dat bij degene die niet echt hoefde het maar niet lukt, terwijl hij intussen wel echt weg wil.

Een ander voorbeeld. Nu de helft van de Nederlanders bezig lijkt te zijn met voor zichzelf beginnen zit de ene startende ondernemer aan mijn tafel met een bedrukt gezicht en zegt: “Ik moet wel genoeg omzet gaan maken hoor, want ik ben kostwinner en de studie van mijn kinderen kost veel geld”. Voor een ander is het een heel ander verhaal: “Gelukkig verdient mijn partner genoeg, dus als het niet meteen lukt om klanten te krijgen, dan redden we het wel”. Een jaar later ontmoet ik beiden weer en de eerste vertelt stralend dat de omzet in het eerste jaar de stoutste verwachtingen heeft overtroffen. De persoon uit het tweede voorbeeld heeft nu met moeite drie kleine opdrachten en ze vraagt zich af of het wel wat gaat worden met die zaak van haar. En deze voorbeelden zijn geen incidenten.

We kunnen nu gaan psychologiseren over wat er zich allemaal in deze mensen afspeelt, maar een feit lijkt dat de activerende kracht van ‘moeten’ werkt.

Recent Posts
Archive

Heidi Jansen

Vossebelt 54

7751 SZ Dalen

06 - 22 23 85 95