top of page

timmerman met een vwo-diploma

Als je je nu eens niet door status zou laten leiden, of door ‘hoe het hoort’, welk beroep zou je dan kiezen? In mei van dit jaar stond er een artikel in Trouw waarin Vwo-leerlingen werden aangemoedigd om een ambacht te leren. Dat is in onze prestatiegedreven maatschappij not done. Na het eindexamen VWO ga je studeren of tenmínste een Hbo-opleiding doen. De geslaagde Vwo-examenkandidaat die aankondigt voor loodgieter te gaan leren, brengt een schok teweeg. Mijn vader ging naar de ambachtsschool, of hij nu goed kon leren of niet. In onze tijd was hij naar de HTS of TU gegaan. In zijn jeugd deden je capaciteiten er niet toe, maar wel het gezin waarin je geboren werd. Soms denk ik dat dat zo gek nog niet was. Mensen van alle niveaus werkten toen met elkaar. Samen zaten ze in de schaftkeet de gebeurtenissen van de dag door te nemen. De één was slim met zijn hoofd en de ander met zijn handen en samen werkten ze aan hetzelfde project. Het kan wel eens zijn dat het eindresultaat er beter van werd. Tegenwoordig hebben we het over de groeiende kloof tussen mensen met een hogere opleiding en mensen met een lage of helemaal geen opleiding. Ze komen ook nauwelijks meer met elkaar in contact, dat lijkt me een belangrijke oorzaak. Ik moedig dus die Vwo-leerling van harte aan om timmerman of hoefsmid te worden. De hele maatschappij heeft er baat bij.

bottom of page