top of page

weten wat je wilt


Een globaal idee hebben van wat jouw volgende loopbaanstap wordt, is niet genoeg. Je kunt pas goed solliciteren als je zo precies mogelijk weet wat je wilt. Dat betekent dat je antwoord moet kunnen geven op de vragen:

Op welke functie richt ik mij? Welke kerntaken en rollen moeten in mijn nieuwe functie aanwezig zijn?

Welke organisaties komen in aanmerking? In welke regio, tegen welke arbeidsvoorwaarden? Wat breng ik daarvoor mee?

Als je antwoorden op die vragen kunt geven, wordt solliciteren makkelijker. Je kunt dan een sollicitatieaanpak kiezen die bij jouw doel past. Bovendien kun je jouw netwerk daarmee duidelijk maken bij welke functie ze aan jou moeten denken.


Veel te vaak ontmoet ik mensen die aan het netwerken zijn geslagen in de hoop dat degene die ze spreken voor hen gaat bedenken wat ze kunnen gaan doen. Als ze geluk hebben, treffen ze zo iemand, maar de kans is groot dat de ander denkt ‘wat kwam die persoon nou eigenlijk doen?’

Je zult je dus gedegen voor moeten bereiden, zodat je duidelijk kunt maken wat je zoekt en wat jij daarvoor meebrengt. Dan maak je het de ander makkelijk om met je mee te denken. Je kunt niet verwachten dat een willekeurige gesprekspartner ook nog zo vriendelijk is om jouw loopbaanadviseur te willen zijn.


Een nuance: er bestaat zoiets als oriënterend netwerken of solliciterend netwerken. Beide vragen een andere aanpak, maar daarover later meer.

17 februari 2021

bottom of page