top of page

Levenskunst

Een goed leven

Wat is een goed leven? Welke waarden zijn leidend voor jou? Wat geeft jouw werk en jouw leven zin? Door de eeuwen heen hebben filosofen de vraag gesteld naar wat een goed leven is en pas recentelijk staat het thema levenskunst weer in de belangstelling. Wat een goed leven is, is niet meer vanzelfsprekend, want een meetlat wordt niet meer zo sterk van buitenaf (door afkomst, kerk of cultuur) aangereikt. 

 

Keuzeproblemen

In onze tijd lijken er geen vaststaande paden meer te zijn waarlangs een individuele levensweg voert. Onze ouders en zeker onze grootouders kwamen in een leven terecht waar van tevoren al veel vast stond: waar je zou wonen, wat voor werk je zou doen, welk geloof je had en met wie je om zou gaan gedurende je leven. Die vaste structuren zijn steeds losser geworden. Dat geeft ons veel vrijheid, maar daarmee kunnen er ook keuzeproblemen ontstaan. Het is zaak om een eigen, innerlijke, meetlat voor een goed leven te ontwikkelen. Het gaat er niet om ‘jezelf te vinden’, maar om jouw pad te vinden in de dagelijkse rommeligheid van het leven. Om zin te vinden.

 

Ertoe doen

Mijn 'definitie' van zingeving in de context van werk is 'iets doen dat ertoe doet en merken dat jij ertoe doet'. Zingevingsvragen komen vaak voor het eerst op je pad als je te maken krijgt onbegrijpelijke of ingrijpende dingen. Vragen waar niet direct een antwoord op is en die tijd nodig hebben. Zin geven (of vinden) betekent dan keuzes maken die bij jou passen en vrede krijgen met zaken die niet te veranderen zijn. Daarvoor is het belangrijk dat je jezelf kent; jouw (on)mogelijkheden en verlangens. Daarna kun je gaan ontdekken welke wegen er te bewandelen zijn en welke keuzes je zou kunnen maken. En dat dan ook nog in de wetenschap dat bijna alles anders zal lopen dan je nu bedenkt.

Plezier, voldoening en betekenis

In 2017 schreef ik het boek Werk & Zingeving. In het boek heb ik het onder meer over drie dimensies van zingeving, namelijk: plezier, voldoening en betekenis. Voor zin in het leven hebben we onder andere deze drie dingen nodig. Plezier gaat over genieten van de dingen die je doet, voldoening gaat over het in kunnen zetten van jouw vakmanschap en het bereiken van doelen en betekenis hebben gaat over de vraag voor wie of wat jij van betekenis bent. Het boek gaat ook over hoe onze jacht op succes aan enkelen (en altijd maar tijdelijk) zin geeft. Een samenleving waar iedereen zich van betekenis kan voelen geeft uiteindelijk meer zin, ben ik van mening. Om aan die bewering meer grond te geven doe ik onderzoek. 

Heidi 5 klein formaat.jpg
bottom of page