top of page

werk en zingeving


Over twee weken komt mijn boek uit. 'Werk en Zingeving' heet het. Eén van de belangrijkste boodschappen uit het boekje is dat we voor het ervaren van zingeving een gevoel van geborgenheid nodig hebben. Geborgenheid in deze context betekent dat werk een plek is waar je je welkom voelt en waar je gewaardeerd wordt, waar je met anderen aan doelen werkt waar je achter staat en dat jouw werk je zekerheid geeft (zwel financieel als inhoudelijk). De zekerheid dat je in ieder geval voor een redelijke tijd weet waar je aan toe bent. Ik ben al ruim 23 jaar zzp'er en het is interessant om te kijken hoe zzp'ers geborgenheid ervaren. Zij zijn tenslotte bij uitstek de mensen die met onzekerheid moeten leven, nietwaar? Voor mij zijn een paar dingen cruciaal voor mijn gevoel van geborgenheid: langjarige contacten met opdrachtgevers, werk dat inhoudelijk helemaal bij me past en waarin ik gewaardeerd word, collega's in mijn vaste netwerk (Loopbaanadviesnetwerk Nederland), die ik een paar keer per jaar zie en waar ik altijd een beroep op kan doen en een vaste plek om te werken, namelijk mijn eigen fijne kantoor. Hoewel ik nooit weet of ik over een half jaar nog werk heb, zijn dit zaken die mij toch een vaste basis geven. Hoe zit dat voor jou?

bottom of page