geschokt

10 Dec 2017

Geschokt luisterde ik naar het interview met de Componist des Vaderlands, Mayke Nas. Ze vertelde (onder andere) dat ze een nieuwe 'bel' voor de Tweede kamer had gecomponeerd.  De radiopresentator liet het horen: het was een prachtig geluid, in tegenstelling tot de keiharde, kille, bel die er nu klinkt als er gestemd moet worden. Ze gaat dat nieuwe geluid als cadeau aanbieden aan de Kamer. Ik vond het zó mooi.
Het interview ging verder en ze kwamen te spreken over wat een componist verdient. Mayke wilde het er eigenlijk niet over hebben. Uiteindelijk zei ze het toch. "Vorig jaar vierduizend euro." Vierduizend euro!!! Voor een creatieve maakster met een enorme productie. Maar, zei ze, in haar beste jaar ooit, had ze twintigduizend euro omzet gedraaid. Ik was er ontdaan van. De mákers van deze wereld, de schrijvers, componisten, musici, kunstenaars, maar ook de ambachtelijk timmerlieden, mandenvlechters en noem maar op, mensen met een heel concrete toegevoegde waarde, verdienen bijna niks! We hebben geld genoeg voor adviezen en consulten waar niemand iets mee doet, we betalen managers van non-profit organisaties tonnen per jaar, we gooien geld over de balk voor onzinnige infrastructuur, maar de mensen die schoonheid en waarde in de wereld brengen moeten op een houtje bijten. 

 

Please reload

Recent Posts

April 16, 2020

March 18, 2020

November 1, 2019

July 1, 2019

June 1, 2019

December 18, 2018

September 17, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Heidi Jansen

Vossebelt 54

7751 SZ Dalen

06 - 22 23 85 95