top of page

de belangrijkste vraag


Als je nadenkt over wat je wilt in werk, kom je al snel op vragen als: Wat is mijn doel? Wat wil ik bereiken? of: Hoe word ik gelukkig in mijn werk? Dat zijn echter niet de belangrijkste vragen. De belangrijkste vraag is er een die je misschien niet verwacht.


Dat is namelijk de vraag: Hoeveel ben je bereid te doorstaan?


We willen allemaal een gelukkig en succesvol leven, maar ben je ook bereid te doen wat daarvoor nodig is? Ben je bereid een studie te doen? Ben je bereid te verhuizen? Ben je bereid (tijdelijk) minder te verdienen? Ben je bereid iets te proberen wat misschien niet lukt? Ben je bereid om meer dan fulltime te werken?


Ik kom het in loopbaantrajecten vaak tegen, mensen raken helemaal enthousiast als ze ontdekken wat echt bij hen past. Ze zetten een paar stappen in die richting en merken dan dat er wel wat bij komt kijken om te realiseren wat ze willen. Vervolgens haken ze af en kiezen een makkelijker weg.


Dat is ieders goed recht. Het kan bevrijdend zijn om te ontdekken wat je eigenlijk wilt én onder ogen te zien dat je er niet voor over hebt wat nodig is. De vraag boort soms ook juist onvermoede krachten aan. Dan geeft het besef dat verandering vaak ook iets vraagt, juist helderheid en energie. De vraag 'Wat ben je bereid te doorstaan?' is in ieder geval een mooie insteek voor een realistisch loopbaanplan.


27 januari 2021

Comentarios


bottom of page